Informatii utile / Hipertensiunea arteriala – cum o masor corect?

Inapoi

Hipertensiunea arteriala este unul din cele mai fracvente diagnostice cu care se confrunta medicul de familie. Tensiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele este pompat din inima spre vasele de sange. Tensiunea arteriala optima este de 120/80 mm Hg, conform Ghidului Societatii Europene de Hipertensiune.

In cazul in care valorile tensiunii arteriale (TA) sunt crescute , egale sau mai mari de 140/90 mmHg, vorbim de Hipertensiune Arteriala (HTA). HTA este o afectiune care, netinuta sub control, creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, etc.

Diagnosticul si tratamentul este stabilit de medic.

MONITORIZEAZA-TI ATENT TENSIUNEA ARTERIALA

Odata diagnosticat cu HTA trebuie sa respecti urmatoarele reguli:

Cum masuram corect tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala poate fi masurata in cabinetul medicului de familie dar si la domiciliu, prin automasurare. Daca masuram tensiunea arteriala acasa trebuie sa facem mai multe masuratori, pentru a obtine o evaluare exacta a valorilor tensionale.

Valorile Tensiunii Arteriale variaza de la un moment la altul si sunt influentate de pozitia corpului, respiratie, starea emotionala, practicatrea miscarii fizice si somn. Tensiunea arteriala creste cand esti agitat, stresat sau cand faci miscare. Aceste cresteri temporare ale tensiunii arteriale sunt normale si nu reprezinta motiv de ingrijorare, insa pot afecta acuratetea masuratorilor.

Reguli pentru o masurare corecta a TA:

  1. Foloseste un tensiometru validat, semiautomat
  2. Masoara TA dupa 5 minute de repaus
  3. Nu consuma cafea, bauturi energizante si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
  4. In timpul masuratorii stai, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si cu bratul sprijinit pe masa, astfel incat cotul sa fie la nivelul inimii.
  5. Manseta tensiomtrului se aseaza pe brat direct pe piele.
  6. Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul.
  7. Masoara TA de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre determinari. Notati valorile gasite intr-un carnetel.

 Va doresc multa sanatate!

Surse:
www.healt.harvard.edu
www.heardfoundation.org.au
www.societate-hipertensiune.ro