Informatii utile / Cum ne ferim de viroze?

Inapoi

Viroza respiratorie este o boala virala a cailor respiratorii superioare si/sau inferioare, intalnita mai ales in timpul sezonului rece.  Ea este cunoscuta si sub denumirea de raceala si reprezinta cea mai frecventa patologie infectioasa la nivel global.

Virusul are capacitatea de a se transmite de la persoana bolnava la alta prin intermediul picaturilor Flugge emise in timpul vorbitului, tusitului si stranutului.

Majoritatea infectiilor respiratorii sunt limitate la nivelul tractului respirator superior, determinand simptomatologie usoara,constituita din: stranutul, secretii nazale apoase, durere in gat, ragusala,tuse seaca, lacrimare,  febra moderata si dureri de cap; simprome  ce se remit 7-10 zile. Tratamentul in marea majoritate a virozelor este simptomatic, antibioticele neavand nici un efect asupra virusurilor.

Avand in vedere calea de transmitere aeriana a virusurilor sunt eficiente metodele de preventive. Dintre acestea amintim:

  1. izolarea bolnavilor
  2. evita contactul cu persoanele bolnave
  3. acopera-ti gura si nasul cand tusesti sau stranuti. Foloseste o batista de unica folosinta pe care apoi sa o arunci la gunoi
  4. spala-te frecvent pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta de maini. In special este important sa te speli pe maini dupa ce ti-ai suflat nasul, ai tusit, ai stranutat, ai mers la toaleta si inainte de a manca sau pregati mancarea
  5. evita sa-ti atingi fata, gura, nasul si ochii cu mainile nespalate
  6. curata si dezinfecteaza suprafetele si obiectele care ar putea fi contaminate
  7. mananca fructe si legume, bea multa apa

Va doresc o primavara cu sanitate!